Biksemad uden kartofler – en forbudt klassiker

Biksemad uden kartofler – en forbudt klassiker

Man skal altså træde varsomt, når man roder med sådan en klassisker som biksemad. Jeg tror faktisk at "biksemad uden kartofler", for de fleste næsten tangerer til at være et bandeord, men det er altså det du får opskriften på lige her. Det er muligt du er skeptisk, men gør alligevel dig selv den tjeneste, at give det et forsøg. Det smager fuldstændigt forrygende, og kan med lethed erstatte versionen med kartofler.

 

biksemad uden kartofler  biksemad uden kartofler  

biksemad uden kartofler

 

opskrift

Biksemad uden kartofler

4 personer

 

1 stort løg

2 store squash (eller 3 mindre)

1 knoldselleri

5-600 g flæskesteg (jeg plejer at skære rester fra flæskesteg i tern og smide i fryseren, så det er klart til formålet)

Olie

Salt og peber

 

tip: der kan bruges andre grøntsager som fx. kinaradisse og gulerødder
og forholdet kan varieres efter lyst og behov.

 

 

sådan

Grøntsagerne skylles grundigt, og skæres i små tern på ca. 1*1 cm. 
Skær ligeledes kødet ud i tern (hvis ikke det allerede er gjort), gerne lidt større end grøntsagerne.

Løget hakkes og svitses i olie i på en stor pande (eller endnu bedre, i en wok) indtil det tager lidt farve.

Tilsæt grøntsager og kød (af nogle omgange, da det fylder meget) og svits det nogle minutter, hvorefter det hældes i et stort ovnfast fad.
Krydr med salt og peber og stil fadet i ovnen v. 180 g i ca. 60 minutter.

Vend jævnligt rundt i biksemaden og luk dampen ud af ovnen. Biksemaden er færdig, når væden er fordampet og alle grøntsagerne er blevet gyldne og møre.

Servér biksemaden med spejlæg.

 

 

Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Del denne side med andre...


4 thoughts on “Biksemad uden kartofler – en forbudt klassiker”

    • Hej Erik,

      Tak for kommentaren. Jeg er enig i, at biksemad (den originale med kartofler) skal ristes. Jeg rister også mine grøntsager af i smør inden det kommer i ovnen, men der er ganske meget væde i fx. squash, så hvis ikke det blot skal blive til kogt grøntsagsmos, så er en anden fremgangsmåde altså vejen frem 🙂

      Du kunne jo eventuelt prøve min udgave, måske du blev positivt overrasket.

  • Jeg forsøgte også at introducere en “alternativ” biksemad for et par år siden. Det var med persillerod/selleri/gulerod/glaskål i valgfri blanding. DET skulle jeg aldrig have gjort 😀 Kompromiet blev at det blev til “baksemad” så kunne det accepteres (bare ungerne måtte få ketchup til :D)

    • Man skal altså træde varsomt, når man sådan finder på at “fucke” med klassikere. Men det har jo, som du også selv er inde på, en del at sige hvilke forventninger man har. Erstatninger er og bliver jo… ja, erstatninger. Men derfor kan det godt smage fuldstændigt forrygende.
      Jeg syntes den her biksemad kommer virkelig tæt på, men mangler selvfølgelig det sprøde element.

      Og ja, ketchup kan få det meste til at glide ned 😉

      Dejlig aften til dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *